Μοριοδοτούμενα Προγράμματα Παιδαγωγικών & Ειδικής Αγωγής 2024

Μοριοδοτούμενα Προγράμματα (e-learning) πάνω στα Παιδαγωγικά και στην Ειδική Αγωγή από δημόσια Πανεπιστήμια που αφορούν και μοριοδοτούν Εκπαιδευτικούς

Σε αυτό το αφιέρωμα θα βρείτε όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα πάνω στα Παιδαγωγικά και την Ειδική Αγωγή που αφορούν και μοριοδοτούν (2 μόρια) εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και έχουν ανοικτές αιτήσεις τον Απρίλιο του 2024

Πρόκειται για εξ αποστάσεως (e-learning) εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούν δημόσια Πανεπιστήμια όπως για παράδειγμα (ενδεικτικά) το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου ή του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου που υλοποιούνται σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό οργανισμό (ΚΔΒΜ) goLearn

Τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια που θα δείτε παρακάτω τα τελευταία αρκετά χρόνια έχουν συγκεντρώσει σχεδόν το 80% των προτιμήσεων εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα.

Αποτελούν τα κορυφαία στην Ελλάδα μοριοδοτούμενα προγράμματα εξειδίκευσης - επιμόρφωσης δασκάλων και καθηγητών είτε στην Γενική Εκπαίδευση είτε στην Ειδική Αγωγή

Όλα τα 9μηνα σεμινάρια που θα δείτε παρακάτω πληρούν τα κριτήρια της νομοθεσίας για Μοριοδότηση σε διορισμούς και προσλήψεις καθώς και για τις κρίσεις στελεχών.

Τα προγράμματα πραγματοποιούνται σε πλατφόρμα εξ αποστάσεως τηλεκατάρτισης και δεν έχουν υποχρεωτικές παρακολουθήσεις καθώς είναι εξ ολοκλήρου ασύγχρονα.

Πιστοποιητικά επιμόρφωσης με Ευρωπαϊκές Πιστωτικές μονάδες ECTS

Στο τέλος ο επιμορφούμενος λαμβάνει πιστοποιητικό επιμόρφωσης από ΑΕΙ

Αυτή την περίοδο εν όψει και του ανοίγματος των πινάκων των αναπληρωτών το 2025 αλλά για διορισμούς εκπαιδευτικών που ανήγγειλε το Υπουργείο Παιδείας το ενδιαφέρον για μοριοδοτούμενη επιμόρφωση έχει εκτοξευτεί

Ποιους αφορούν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια για το 2024:

 • Όλους τους απόφοιτους παιδαγωγικών τμημάτων ή καθηγητικών σχολών
 • Όσους θέλουν να διορισθούν ή προσληφθούν στην δημόσια Εκπαίδευση
 • Όλους τους αναπληρωτές
 • Όλους τους μόνιμους εκπαιδευτικούς
 • Όσους θέλουν να πάρουν μόρια για τους πίνακες κατάταξης
 •  Όσους θέλουν να ενταχθούν και στους επικουρικούς πίνακες ειδικής αγωγής

Σεμινάρια πάνω στην Ειδική Αγωγή

 1. Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Πανεπιστήμιο Αιγαίου και golearn)
 2. Ειδική Αγωγή: Ανίχνευση, παρέμβαση, Διαφοροδιάγνωση (Πανεπιστήμιο Αιγαίου και golearn)
 3. Ειδική Αγωγή: Σύγχρονες αρχές και πρακτικές (ΕΛΜΕΠΑ και golearn)

Σεμινάρια σε άλλα Παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά αντικείμενα

 1. Σχολική Ψυχολογία (Πανεπιστήμιο Αιγαίου και golearn)
 2. Σχολική Νοσηλευτική (Πανεπιστημίου Πατρών και ΕΚΕΚ)
 3. Διαπολιτισμική Εκπαίδευση (Πανεπιστήμιο Αιγαίου και golearn)
 4. Ηγεσία και Διοίκηση της Εκπαίδευσης  (Πανεπιστήμιο Αιγαίου και golearn)
 5. Διδασκαλία της Ελληνικής ως 2ης Ξένης Γλώσσας (Πανεπιστήμιο Αιγαίου και golearn)
 6. Παιδαγωγική (Πανεπιστήμιο Αιγαίου και golearn)
 7. Νταντάδες της Γειτονιάς (Πανεπιστήμιο Αιγαίου και golearn)
 8. Περιβαλλοντική εκπαίδευση (Πανεπιστήμιο Αιγαίου και golearn)
 9. Συμβουλευτική και επαγγελματικός προσανατολισμός (Πανεπιστήμιο Αιγαίου και golearn)
 10. Σεξουαλική διαπαιδαγώγιση  (Πανεπιστήμιο Αιγαίου και golearn)

Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων για εξετάσεις ΕΟΠΠΕΠ και για ΣΔΕ

Άλλα σεμινάρια που αφορούν εκπαιδευτικούς

Τα παραπάνω προγράμματα έχουν ανοικτές αιτήσεις έως την 1η Απριλίου.

Πότε ανοίγουν οι πίνακες Εκπαιδευτικών το 2025

Οι προσλήψεις και οι διορισμοί που θα γίνουν από αυτούς τους Πίνακες θα αφορούν την σχολική χρονιά 2025. Οι Πίνακες της Γενικής Εκπαίδευσης θα ανοίξουν το 2026 εκτός απροόπτου.

Σύστημα προσλήψεων Εκπαιδευτικών

Οι προσλήψεις και οι διορισμοί εκπαιδευτικών την χρονιά 2024/2025 θα γίνουν από τους υπάρχοντες πίνακες με το σύστημα της μοριοδότησης - Προσοντολογίου (βλ. δηλώσεις Γ.Γ. υπ.παιδείας)

Για τα επόμενα χρόνια ενώ το Υπουργείο τηρεί σιγή ιχθύος οι έως τώρα σκέψεις με βάση τι έχει δηλωθεί κατά καιρούς (βλ. δηλώσεις Υφ.Παιδείας και δημοσιεύματα) προσανατολίζονται για μεικτό (υβριδικό σύστημα) με Γραπτό Διαγωνισμό ΑΣΕΠ αλλά και προσοντολόγιο ώστε να ικανοποιηθούν:

 • α) από την μία οι αναπληρωτές που έχουν οικοδομήσει προσοντολόγιο (μεταπτυχιακά, διδακτορικά, σεμινάρια, προυπηρεσία κλπ) και δεν τους συμφέρει ο Διαγωνισμος.. Αυτοί αποτελούν βεβαίως το μικρότερο κομμάτι σε σχέση με τους παρακάτω

 

 • β) οι δεκάδες χιλιάδες νέοι απόφοιτοι παιδαγωγικών και καθηγητικών σχολών που για να φτάσουν τους αναπληρωτές της "κατηγορίας α..." θα πρέπει να αποκτήσουν ένα μεγάλο αριθμό πτυχίων (μεταπτυχιακά, διδακτορικά, σεμινάρια, πιστοποιήσεις) και παράλληλα προυπηρεσία

Όσοι θα πετυχαίνουν στον ενδεχόμενο Γραπτό Διαγωνισμό θα έχουν και προσμέτρηση προσοντολογίου (μεταπτυχιακά, σεμινάρια ΑΕΙ για εκπαιδευτικούς, ξένες γλώσσες)

Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως στο υπόλοιπο δημόσιο τομέα όλες οι προκηρύξεις για πτυχιούχους ΑΕΙ - ΤΕΙ βγαίνουν πλέον μόνο για τους επιτυχόντες του Πανελλήνιου Γραπτού Διαγωνισμού ΑΣΕΠ όπου αρχές του 2025 θα γίνει για 2η φορά

Νομοθεσία προσλήψεων και μοριοδότησης εκπαιδευτικών σε Γενική ή Ειδική Αγωγή

Τα προγράμματα εξασφαλίζουν:

 • Δύο (2) μόρια για υποψήφιους αναπληρωτές ή μόνιμους εκπαιδευτικούς και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό Ν. 4589/2019,
 • Δέκα (10) μόρια για προσλήψεις εκπαιδευτικών των κατηγοριών TE και ΔΕ της Γενικής Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.) σύμφωνα με την υπ’αριθμό Υπουργική Απόφαση 48190/E1 (ΦΕΚ 1088, Β’, 2.04.2019).
 • Ένα (1 ) μόριο για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο της επιλογής/αξιολόγησης των στελεχών εκπαίδευσης, σύμφωνα με τον Ν. 4777/2021.

 

Είμαι αναπληρωτής για πρώτη φορά - Τι ισχύει για τους πίνακες και τα δικαιολογητικά

Οι δάσκαλοι και καθηγητές που επιθυμούν να περιλαμβάνονται στους νέους πίνακες κατάταξης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα πρέπει να κάνουν δύο διαφορετικές «ενέργειες». 

Ειδικότερα, υποψήφιοι θα πρέπει να κάνουν αίτηση στο ΑΣΕΠ και να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους στο ΟΠΣΥΔ.

Οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να υποβάλλουν στο ΟΠΣΥΔ όλα τα απαραίτητα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά με τα οποία αποδεικνύονται τα προσόντα και τα κριτήρια που επικαλούνται στην ηλεκτρονική τους αίτηση στο ΑΣΕΠ. 

Πίνακες: Είμαι αναπληρωτής αρκετό καιρό - Τι κάνω

Να σημειωθεί ότι ΔΕΝ απαιτείται, εκ νέου, η υποβολή δικαιολογητικών για στοιχεία που είναι ήδη καταχωρισμένα και επικυρωμένα στον ηλεκτρονικό φάκελο των υποψηφίων στο ΟΠΣΥΔ, εκτός και αν υφίσταται ανάγκη επικαιροποίησης αυτών, σύμφωνα με την εκάστοτε προκήρυξη.

Οι εκπαιδευτικοί, δηλαδή, που τα ονόματα τους βρίσκονται στους υπάρχοντες πίνακες και κατά την τελευταία τριετία δεν έχουν αποκτήσει κανένα πρόσθετο προσόν, δεν έχουν υποχρέωση για να ανεβάσουν εκ νέου τα δικαιολογητικά τους στο ΟΠΣΥΔ. Στην περίπτωση που έχουν αποκτήσει ή «αναβαθμίσει» κάποια από τα «προσόντα» τους (πχ. είχαν πτυχίο Lower στα Αγγλικά και απέκτησαν και Profieciency), θα πρέπει να «ανεβάσουν» μόνο τις νέες πιστοποιήσεις τους. 

Αντίθετα, οι νέοι απόφοιτοι που συμμετέχουν για πρώτη φορά στη διαδικασία, θα πρέπει να μεταφορτώσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο ΟΠΣΥΔ (Πτυχία, ξένες γλώσσες, κλπ).